Planeten Magnetus Sokkutus er faktisk magnetisk, og i tidernes morgen har den tiltrukket en kæmpe julesok, som nu for altid sidder fast.
Lav dit eget kompas (kilde Experimentarium)
Et kompas virker ved hjælp af magnetisme. Her får du opskriften på at bygge dit eget kompas.
Hvad skal du bruge:
En skål med vand
En lille plade af flamingo eller træ
En stangmagnet
En stor synål
Hvordan gør du:
Gør nålen magnetisk ved at trække den hen over en af magnetens poler. Det skal gøres mange gange, mindst 30. Det er lettest at lægge magneten på et bord og holde i den ene ende af nålen, mens den føres forbi magneten med samme bevægelse hver gang.
Synålen skal ikke trækkes frem og tilbage, men i samme retning hver gang. Løft den op, når den har passeret magneten - og begynd forfra. Det er også vigtigt, at du bruger den samme pol på magneten, hver gang.
Læg nålen ned på pladen af træ eller flamingo og læg pladen i en skål med vand. Nu vil nålen lægge sig, så den ene ende peger mod nord og den anden mod syd. Tjek med et rigtigt kompas, om det passer.
Hvordan virker kompasset?
Elektriske strømme i Jordens indre skaber et magnetfelt om hele kloden. En kompasnål peger mod nord, fordi strømmene trækker i den magnetiske nål.
Hvis du holder en magnet foran dit hjemmelavede kompas, kan du få nålen til at bevæge sig. Det sker, fordi magneten modvirker Jordens eget magnetfelt.
Vil du læse en sjov bog om magnetisme?
Så skal du læse bogen “Drengen, der fik ting i hovedet – Guld på hjernen”, om drengen Karl, som bliver ramt af en meteor, så hans hoved bliver magnetisk. (Bogen kan lånes på biblioteket eller på eReolen Go!)